0
Στην Τράπεζα Πειραιώς και, ενδεχομένως, σε τουριστικό επιχειρηματία περνά στην ουσία η ιδιοκτησία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου!

Με τη χορήγηση του νέου δανείου των 15 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο πολλοί πανηγύρισαν θεωρώντας το ως τη «σωτηρία» της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας, η Τράπεζα απέκτησε στην πραγματικότητα τον έλεγχο των οικονομικών και το μάνατζμεντ της ΕΑΣΗ. Ήδη το μάνατζμεντ ασκείται από ομάδα οικονομολόγων της Πειραιώς, στην οποία συμμετέχουν και δύο επιστήμονες του Ηρακλείου.
Στην ευθύνη της ομάδας δεν είναι μόνο η καταγραφή της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης της οργάνωσης, αλλά και η διατύπωση ενός μάστερ πλαν για τη συνολική λειτουργία, τη δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, την εκποίηση ή ενοικίαση εγκαταστάσεων αλλά και την επιλογή της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ένωση τόσο σε σχέση με τους συνεταιρισμούς και τους συνεταίρους, όσο και με τα αγροτικά προϊόντα.

Στη διαδικασία αυτή τα υπηρεσιακά και διοικητικά στελέχη της ΕΑΣΗ γνωρίζουν ότι έχει ρόλο ο τουριστικός επιχειρηματίας κ. Γρύλος – πρόσφατα αγόρασε την Terra Creta- χωρίς όμως ακόμη να είναι καθαρό ποιος ακριβώς θα είναι.

Αυτό που θεωρείται περίπου βέβαιο είναι ότι το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ, που αυξάνει τις δανειακές υποχρεώσεις της ΕΑΣΗ προς την Τράπεζα Πειραιώς στα 73 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί οι επείγουσες οφειλές της οργάνωσης (μισθοδοσίες, προμηθευτές, κάλυψη επιταγών και φυσικά στην ίδια την Πειραιώς) κυμαίνονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Το μοντέλο που επιχειρεί η Τράπεζα Πειραιώς με την ανάληψη του μάνατζμεντ της Ένωσης Ηρακλείου δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να εφαρμοστεί και σε άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης χώρας, που βρίσκονται σε ανάλογη οικονομική κατάσταση.
Εφόσον οι συνεταιριστικές οργανώσεις, και με την προσαρμογή της νομοθεσίας, περάσουν στον έλεγχο της Πειραιώς ή άλλων ιδιωτών επενδυτών, το ερώτημα είναι τι ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι αγρότες. Προφανέστατα οι συνεταιριστικές οργανώσεις, λόγω της κακής πολιτικής διοικήσεων και κράτους, έφτασαν σε αδιέξοδα, όμως σε κάθε περίπτωση είχαν τη σχέση με τον παραγωγό. Στο άμεσο μέλλον ο αγρότης θα είναι μόνο ένας πελάτης, χωρίς άλλες επιλογές;



candianews.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top