0
Μια ξεχωριστή και μοναδική μάσκα που είχε χαθεί στο βάθος του χρόνου ξαναφτιάχτηκε φέτος στο Σίβα. Είναι η περιβόητη Σιβιανή μάσκα που μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1960 και 1970…

Ο πρώτος που κατασκεύασε τη Σιβιανή μάσκα ήταν ο κ. Οδυσσέας Μεσαριτάκης.

«Ήμουν 15 χρόνων το 1958, όταν ξεκίνησα από νωρίς να τη φτιάχνω» είπε… «Η πρώτη μάσκα ήταν κάθετη! Την επόμενη χρονιά έφτιαξα τη δεύτερη μάσκα που ήταν οριζόντια… Έκτοτε άρχισαν να φτιάχνουν μάσκες και άλλοι νεολαίοι! Αλλά αυτή η μάσκα φτιαχνόταν μόνο στο Σίβα…» – λέει ο ίδιος.

«Υπάρχει φωτογραφία της δεκαετίας του 1960 που φαίνονται 12 μάσκες» είπε ο κ. Γιώργος Σταρράς…

Τα ρούχα που φορούσαν αυτοί οι μασκαράδες ήταν συγγενών του κυρίως, απλά καθημερινά ρούχα!

Η Σιβιανή μάσκα ήταν από την εμφάνισή της τρομακτική… Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των μικρών παιδιών. Μάλιστα οι μανάδες την επικαλούνταν όταν δεν έπιναν …το γάλα τους!

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 η μάσκα σταμάτησε να φτιάχνεται και χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου! Πριν μερικά χρόνια προσπάθησε μια παρέα να την «αναστήσει» αλλά έμεινε μεσοτελειωμένη…

Φέτος ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του Σίβα ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των διοργανωτών «ΑΠΟΚΡΥΓΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΒΑ» αποφάσισαν να την βάλουν ξανά μπροστά…

Επιστράτευσαν τον πρώτο διδάξαντα τον κ. Οδυσσέα Μεσαριτάκη και με πολύ μεράκι και όρεξη ξεκίνησαν…

Ξεπάτωσαν πριν 20 ημέρες αθανάτους, ένα φυτό που αφθονεί στην περιοχή και τους μάζεψαν στην πλατεία του χωριού. Εκεί μαζεύτηκαν οι παλιοί Σιβιανοί για να διδάξουν και νέοι για να μάθουν την τεχνική!

Οι μάσκες καθαρίστηκαν, αδειάστηκαν από μέσα και στη συνέχεια έμειναν λίγες μέρες για να ξεραθούν…

Ακολούθησε ο …καλλωπισμός! Μπήκαν κέρατα, ζωγραφίστηκαν και πήραν την τελική τους μορφή!

Η δεύτερη γενιά της Σιβιανής μάσκας που έγινε και με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή! Φτιάχτηκαν συνολικά οχτώ μάσκες φέτος!

«Θα την παρουσιάσουμε στο χωριό την Κυριακή για πρώτη φορά» είπε ο κ. Μανόλης Αργυρίου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου. «Την Καθαρή Δευτέρα θα την ανεβάσουμε στον Προφήτη Ηλία όπου θα κάνουμε τα κούλουμα του Συλλόγου και το απόγευμα θα πάμε στη Γέργερη…» – προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: e-mesara

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top