0


Από όλες τις φορές που έχει τύχει να βρεθώ σε συνέντευξη Τύπου ταινίας του Γούντι Άλεν, αυτή ήταν η πρώτη που ο 79χρονος σκηνοθέτης έμοιαζε τόσο ξένοιαστος και κεφάτος. πλάι στους συνήθεις χαρακτηρισμούς του «πνευματώδη» και «σπιρτόζου», που μονίμως τον συνοδεύουν.


Καθισμένος ανάμεσα στην Έμμα Στόουν και την Πάρκερ Πόουζι, τις δυο πρωταγωνίστριές του στο «Irrational Man», ο Άλεν υπήρξε περιπαικτικός με τον εαυτό του, χαμογελαστός και ετοιμόλογος, ακόμη και τις φορές που η γνωστή πλέον βαρηκοΐα του τον εμπόδιζε να αντιλαμβάνεται με την πρώτη τις ερωτήσεις που του απευθύνονταν.


«Την είδα σε μια ταινία από ατύχημα», εξομολογήθηκε ο σκηνοθέτης για το πώς γνώρισε την Στόουν. «Καθώς περπατούσα στον διάδρομο του γυμναστηρίου χάζευα μια ταινία που παιζόταν στην απέναντι οθόνη για να με αποσπάσει λίγο και εκεί εμφανίστηκε η Έμμα. Και ήταν πανέμορφη».


Και την Πάρκερ Πόουζι; «Χρόνια ολόκληρα έψαχνα να βρω ένα ρόλο γι΄αυτήν στις ταινίες μου γιατί μου άρεσε το όνομα Πάρκερ Πόουζι.


Την είχα προσέξει σε ένα σωρό ανεξάρτητες ταινίες, ήταν πάντα σπουδαία σε αυτές, και συχνά αναρωτιόμουν, αν θα μου δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να βρεθώ σε γυρίσματα και να φωνάξω «Πού είναι η Πάρκερ Πόουζι;»».


Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε κάτι σχετικό με το «Απιστίες και Αμαρτίες», ένα από τα κορυφαία φιλμ που έχει γυρίσει στο παρελθόν, ο Άλεν ζήτησε να του θυμίσουν περί τίνος επρόκειτο! «Δεν τη θυμάμαι πια την ταινία», ομολόγησε.


Και αμέσως μετά συμπλήρωσε πως «όταν γυρίζω ένα φιλμ, δεν το ξαναβλέπω ποτέ. Γιατί παρατηρώ πόσα λάθη έκανα και μπαίνω στη διαδικασία του να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να έχω κάνει τα πάντα καλύτερα. Αν ήταν ανθρωπίνως δυνατό, μάλιστα, θα ξαναγύριζα όλες μου τις ταινίες από την αρχή».


Κατά πόσο το σινεμά είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εξορκίζει κανείς τις δυσκολίες της πραγματικότητας που μας περιβάλλει; «Δεν υπάρχει θετική απάντηση στις βλοσυρές αλήθειες της ζωής», απαντά ο σκηνοθέτης.


«Όλοι μας ξέρουμε που θα καταλήξουμε μια μέρα.Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης είναι να επινοήσει κάτι το οποίο να μας εξηγεί επαρκώς γιατί αξίζει να συνεχίσουμε να ζούμε».


Και συνέχισε: «Πορευόμαστε σε ένα τυχαίο σύμπαν, διάγουμε τις ζωές μας δίχως νόημα και όλα όσα δημιουργούμε πρόκειται να αφανιστούν μαζί με τον ήλιο που θα σβήσει και όλα που θα τελειώσουν.


Η συμβουλή μου, λοιπόν, είναι πως ο μόνος δυνατός τρόπος για να νικήσει κανείς αυτή την αδιάσειστη αλήθεια είναι να καταφεύγει σε αντιπερισπασμούς. Και το να γυρίζεις ταινίες είναι ο ωραιότερος αντιπερισπασμός που ξέρω».


Όσον αφορά, τέλος, την τηλεοπτική σειρά που ανέλαβε να ετοιμάσει για λογαριασμό της Amazon, ο Γούντι Άλεν γίνεται αφοπλιστικά ειλικρινής και μαζί αστείος: «Ήταν ένα καταστροφικό λάθος για μένα.


Παλεύω μαζί του τον τελευταίο καιρό, στο σπίτι. Δεν έπρεπε να είχα εμπλακεί ποτέ σε αυτό. Πίστευα ότι θα είναι εύκολο το να υπογράψεις έξι ημίωρα επεισόδια, πιο εύκολο κι από το να γυρίζεις μια ολόκληρη ταινία.


Όμως όχι, είναι δύσκολο! Δεν βλέπω και καθόλου τηλεόραση, από την άλλη, οπότε δεν ξέρω ακριβώς τι κάνω. Αναμένω ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια κοσμικών διαστάσεων ντροπή, μόλις κυκλοφορήσει».


ΠΗΓΗ: cinemag.gr



Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top