0

Επαφές με εκπροσώπους φορέων και αγροτών έχει στην Κρήτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης


Την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εξέφρασε σήμερα από το Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπττυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος σε συνέντευξη τόνισε: «Είμαστε στα πρόθυρα ενός έντιμου συμβιβασμού».


Νωρίτερα, ο κ. Αποστόλου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη για θέματα πρωτογενή τομέα, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, όπου συμμετείχαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αρναουτάκης έθεσε στον υπουργό τα ζητήματα που αφορούν την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, όπως το θέμα της αναμπέλωσης, της δακοκτονίας, της αποκέντρωσης υπηρεσιών και πόρων, αλλά και την υλοποίηση έργων-υποδομών που χρηματοδοτούνται από την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.


Επίσης, η κ. Βρέντζου ενημέρωσε τον κ. Αποστόλου, λεπτομερώς, για όλα τα θέματα και προβλήματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο νησί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και σημείωσε: «Τέθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση και με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, γενικότερα, και ειδικότερα μερικά έργα που βρίσκονται σε ένα στάδιο που χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για να συνεχίσουν.


Το θέμα της δακοκτονίας μάς απασχολεί. Πρέπει πρώτα να ξεκινήσει το πρόγραμμα, για να μπορέσουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη και το γενικότερο ζήτημα όλης της χώρας, να τακτοποιήσουμε όλες τις εκκρεμότητες που μπορούν να προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία. Δεσμευόμαστε ότι θα επιλυθεί».


Συγκεκριμένα η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα έθεσε στον Υπουργό τα εξής θέματα, τα οποία τα έχει αποστείλει και γραπτά από τις 20 Φεβρουαρίου 2015:


-Δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης στην περιοχή Αμπελούζου, Μητρόπολης και Χουστουλιανών για δημιουργία πολύ-λειτουργικού αγροκτήματος


-Αύξηση της επιχορήγησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη


-Αναγνώριση ομάδων παραγωγών στον γαλακτομικό τομέα με λιγότερα μέλη, και συγκεκριμένα με 10 από 30 που είναι σήμερα. Επίσης στις οργανώσεις ελαιοπαραγωγών η σύσταση τους να γίνεται με 80 μέλη αντί των 100


-Να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της ΚΥΑ για την οικοτεχνία


-Για τους βοσκότοπους να προχωρήσουν άμεσα τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.


Από την πλευρά του ο κ.Αποστόλου τόνισε ότι ο αγροτικός χώρος έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση, με την προϋπόθεση ότι θα κινηθούμε σε δύο πυλώνες: αυτούς της ανταγωνιστικότητας και της διατροφικής επάρκειας.


Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα, που θα κατατεθεί, τόνισε ότι θα υπάρχει σαφέστατη διάταξη για το αφορολόγητο των αγροτών στις 12.000 ευρώ, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης


Επίσης προανήγγειλε, πολύ σύντομα, τροπολογία ώστε να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις για αγρότες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να επιλυθεί το θέμα των εκτάσεων που δηλώνονται ως βοσκοτόπια από τους κτηνοτρόφους, με στόχο να σταματήσουν τα πρόστιμα από την ΕΕ


Λύση θα επιδιωχθεί επίσης με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των δήμων, σε σχέση με τις επιλέξιμες εκτάσεις που θα δηλώνονται ως βοσκοτόπια, καθώς οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης θα μπορούν να δηλώνουν επιλέξιμες εκτάσεις στην Κρήτη.


Ο κ.Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης στη δακοκτονία, εξηγώντας ότι έχει ήδη διατεθεί ένα ποσό, ενώ για τυχόν επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν, θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια


Η περιοδεία του κ. Αποστόλου, ο οποίος συναντήθηκε, επίσης, με φορείς και αγρότες, ξεκίνησε στις 9:00 με επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Ηρακλείου (ΕΘΙΑΓΕ) όπου δεσμεύτηκε ότι το Ίδρυμα θα ενισχυθεί με νέο ερευνητικό προσωπικό, ενώ υπογράμμισε πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι να θεσμοθετηθεί μία μορφή αγροτικής υπηρεσίας για όλους τους νέους γεωπόνους, στα πρότυπα του αγροτικού των γιατρών, πριν πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.


Με πληροφορίες απο cretalive.gr, ΑΠΕ



Αποστόλου από Κρήτη: Διαβεβαιώσεις για λύσεις για τους αγρότες – Τροπολογία για να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top