0

Η Χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου



Με την ευλογία και τη σεπτή εντολή της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τελέσθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου η χειροτονία του εψηφισμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, μέχρι πρότινος Διευθυντού του Γραφείου Τύπου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.



Η χειροτονία τελέσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, κατά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ικονίου κ. Θεόληπτος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ρόδου κ. Κύριλλος, Κοζάνης κ. Παύλος, Πατρών κ.  Χρυσόστομος και Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ενώ έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλοι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης και Ηγουμενοι Ι. Μονών της νήσου και άλλοι Κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος και τη Διασπορά.





Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι από τα Παραθρόνια ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Γιοένσκου κ. Αρσένιος, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Φιλλανδίας, και ο Θεοφ. Επίσκοπος Parnu και Saare κ. Αλέξανδρος, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, ενώ συμπροσευχόμενοι από του Ιερού Βήματος παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Αυστρίας κ. Αρσένιος και άλλοι Κληρικοί.





Πριν τη χειροτονία μίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, ο οποίος διαβίβασε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σημειώνοντας τον ιερό σύνδεσμο μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας της Κων/πόλεως και της θυγατρός Εκκλησίας της Κρήτης, ο χειροτονηθείς Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος εξέφρασε την ιερή συγκίνησή του αναφερόμενος στη θυσιαστική αγάπη και το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος που οφείλει να ενσαρκώνει ο Επίσκοπος ως ζώσα εικόνα και τύπος του Αρχιποίμενος Χριστού, και τέλος ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ήθος και την υποδειγματική διακονία του μέχρι πρότινος Κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του απηύθυνε πατρικούς λόγους και ευχές για τη νέα του έπαλξη ως Πρυτάνεως της Θεολογικής Ακαδημίας Εσθονίας και στην υπηρεσία του εφεξής με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας.



Στη συνέχεια ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος δέχθηκε τις ευχές του Ιερού Κλήρου και του πλήθους των παρισταμένων πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Ευροβουλευτής κ. Νότης Μαριάς, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Εμμ. Κοκοσάλης, Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών, καθώς και Καθηγητές Πανεπιστημίων, Διδάσκοντες της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και άλλοι.






Η Χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top