0

maxi-kritis-1


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου για τη Μάχη της Κρήτης, που οργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, το Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης.


Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.


Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης.


Στις 26 ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο – οι περισσότερες από νέους επιστήμονες και ερευνητές – αναδείχθηκαν νέα στοιχεία για τις τεχνικές – στρατιωτικές παραμέτρους της σύγκρουσης, τον γεωπολιτικό περίγυρο και τη γενικότερη συγκυρία του πολέμου, την εσωτερική πολιτική, τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους της Μάχης και της Κατοχής στην Κρήτη, τα δημογραφικά κενά, που δημιούργησε η τραγική αυτή περίοδος, και τις συνέπειές τους.


Η αξιοποίηση πρόσθετων ιστορικών πηγών – ανάλυση φωτογραφιών – απασχόλησε επίσης τους συνέδρους.


Επισημάνθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μάχης της Κρήτης σε σχέση με τη γενικότερη πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Τονίστηκε η ειδική σημασία της ευρύτατης συμμετοχής του αγροτικού πληθυσμού της Κρήτης στις πολεμικές επιχειρήσεις και την προάσπιση του νησιού.


Ο μη προβλέψιμος από τα στρατιωτικά επιτελεία λαϊκός ξεσηκωμός, πέρα από τις στρατιωτικές του επιπτώσεις, έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο του τότε πολέμου τον λαϊκό παράγοντα.


Ο τελευταίος έδωσε υλική υπόσταση στην ως τότε αφηρημένη έννοια της Αντίστασης – όπως την είχε διατυπώσει ο στρατηγός Ντε Γκωλλ μετά την κατάληψη της Γαλλίας ένα χρόνο νωρίτερα.- και προανήγγειλε τη μετέπειτα μετατροπή της σε βασικό παράγοντα του πολέμου, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του Γερμανο – σοβιετικού πολέμου, ένα σχεδόν μήνα μετά τη Μάχη της Κρήτης.


Αναδείχθηκε επίσης η αντίδραση των κατακτητών που, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του τότε πολέμου, που έφερε στο προσκήνιο τη θηριωδία των ‘ αντιποίνων ‘με τη θανάτωση, το καλοκαίρι του 1941, περισσοτέρων από δύο χιλιάδες κατοίκων του νησιού για ‘ αντίποινα ‘και για γενική τιμωρία και τρομοκράτηση ενός λαού που αντιστάθηκε.


Στο νησί της Κρήτης η σκηνοθεσία εντυπωσιασμού, που είχαν οργανώσει οι ναζί για να επιδείξουν την ανωτερότητα των τεχνικών τους μέσων και την αποφασιστικότητα των στρατευμάτων τους, κατέληξε, χάρη στον λαό της Κρήτης, στην αποκάλυψη του αληθινού προσώπου του ναζισμού : μιας δολοφονικής, απάνθρωπης πολιτικής και ιδεολογίας.


Ειδικές αναφορές έγιναν για τους πρωταγωνιστές της ένοπλης λαϊκής αντίστασης, την οικονομική εκμετάλλευση του νησιού, τον δωσιλογισμό και την πλήρη καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας του νησιού ως επακόλουθο της ναζιστικής κατάκτησης.


Τα λογοτεχνικά αποτυπώματα της μάχης,του θανατικού και της υποδούλωσης έκλεισαν, μαζί με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, τις ανακοινώσεις του συνεδρίου.


Οι οργανωτές ευχαριστούν τους εισηγητές στο συνέδριο, και τους χορηγούς που επέτρεψαν τη διεξαγωγή του συνεδρίου.


Και αυτοί είναι :


η Ιερά μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η Ενορία του Αγίου Γερασίμου Νεροκούρου


ο Δήμος Χανίων


Το ΙΝΚΑ Χανίων


η ΑΝΕΚ ΚΑΙ Η BLUE STAR FERRIES


η αεροπορική εταιρεία AEGEAN


το ξενοδοχείο Γερανιώτης στον Πλατανιά


το ξενοδοχείο Santa Marina Beach στην Αγία Μαρίνα


το ξενοδοχείο Ακάλι στα Χανιά


το ξενοδοχείο Ρόδον στα Χανιά


το Kurmulis Studios στον Κάτω Σταλό


τον Εμμανουήλ Μιχαηλάκη, γιατρό.


To άρθρο Απολογισμός του Συνεδρίου «Η Μάχη της Κρήτης» εμφανίστηκε στον Αγώνας της Κρήτης.



Απολογισμός του Συνεδρίου «Η Μάχη της Κρήτης»

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top