0
Με κινητοποιήσεις απειλούν να απαντήσουν οι αλιείς της Ιεράπετρας και της λοιπής νησιωτικής Ελλάδας στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία οι ψαράδες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν δύο διαφορετικά πανάκριβα δορυφορικά συστήματα καταγραφής και διαβίβασης πληροφοριών, προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή η Πολιτεία πού ψαρεύουν και τι ψάρια πιάνουν! Μάλιστα συλλαλητήριο προγραμματίζεται αύριο Δευτέρα στο λιμάνι του Ηρακλείου.

«Μετά τους αγρότες, έβαλαν στόχο τους αλιείς. Επιχειρούν να διαλύσουν και το δικό μας κλάδο, με όλα αυτά τα απίστευτα μέτρα που μας επιβάλλουν χωρίς να μας ρωτήσουν. Στα αλιευτικά μας δεν μπορούμε να βάλουμε τέτοια συστήματα, μέσα στην αλμύρα και την υγρασία. Το 90% των ψαράδων δε θα ξέρουν να τα λειτουργήσουν. Δε μας ρωτούν όμως αν έχουμε τώρα “ζωντανά”, διαθέσιμα 6.400 ευρώ περίπου που κοστίζουν αυτά τα συστήματα. Δε θα μας πιστώσει καμιά εταιρεία, γιατί τα πάντα πληρώνονται τοις μετρητοίς», μας είπε ο κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης, μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας, το προεδρείο του οποίου είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
«Είμαστε σε επαφή με τους Συλλόγους των Επαγγελματιών Αλιέων της Καλύμνου και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας, για να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις αν δεν το πάρουν αμέσως πίσω», πρόσθεσε ο κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.
 
Τις υποχρεώσεις των αλιέων και πλοιοκτητών αλιευτικών σκαφών αναφορικά με την προμήθεια συσκευών ERS για την ηλεκτρονική καταγραφή και διαβίβαση πληροφοριών, αλλά και εξοπλισμού VMS για τον εντοπισμό του στίγματός τους μέσω δορυφόρου, ανακοίνωσε στα Λιμεναρχεία και τους συλλόγους των αλιέων το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.
Η δαπάνη για την προμήθεια και εγκατάσταση της συσκευής καλύπτεται σε ποσοστό 100% με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση και είναι επιλέξιμη μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ο οποίος καταβάλλεται από τον πλοιοκτήτη. Η εν λόγω δαπάνη προκαταβάλλεται από τον υπόχρεο πλοιοκτήτη και επιστρέφεται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης της συσκευής και ελέγχου των δικαιολογητικών που θα υποβληθούν.
 
Προσωρινή εξαίρεση “μικρών”
Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2014 και για αλιευτικά σκάφη μήκους 12-15 μέτρων δε θα εφαρμοστεί η υποχρέωση με την οποία προβλέπεται ότι η άδεια αλίευσης χορηγείται μόνο σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία, μεταξύ άλλων, έχουν εγκατεστημένο και σε λειτουργία Δορυφορικό Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών (VMS).
Για την άδεια αλίευσης τόννου, εφόσον ο αλιέας πληροί το σύνολο των προϋποθέσεων χορήγησης και η βαθμολογία τού παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης της εν λόγω άδειας, η διοίκηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να του χορηγηθεί η κατάλληλη συσκευή και εφόσον αυτό είναι εφικτό.
 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακαλεί για την ολοκλήρωση της διαβίβασης όλων των αιτήσεων στη Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας έως την 31η Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτές και τις αιτήσεις των υπόχρεων των παραπάνω περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση για το έτος 2014.
 
Συλλαλητήριο στο λιμάνι
Με τον κλάδο τους, όπως λένε, να κινδυνεύει με κατάρρευση, οι ψαράδες της Κρήτης προχωρούν σε αγωνιστικές διεκδικητικές και μαζικές κινητοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί με συλλαλητήριο στο λιμάνι του Ηρακλείου.
 
 
 neakriti.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top