0
Συνεχίζοντας τις επισκέψεις και συζητήσεις με πρόσωπα και φορείς του αγροτικού χώρου, κλιμάκιο του συνδυασμού ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Γιώργο Αγοραστάκη, επισκέφθηκε σήμερα 10-4-2014 την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας και το ΜΑΙΧ και είχαν συναντήσεις με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Το κλιμάκιο είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα που απασχολούν τους φορείς και να εκθέσει το στρατηγικό σχέδιο του για την έξοδο από την πορεία καταστροφής που ακολουθεί ο αγροτικός τομέας στην Κρήτη.

Όπως τόνισε ο κ Αγοραστάκης αποκαλύπτοντας την ζοφερή εικόνα που κρύβουν οι «ιστορίες επιτυχίας» των τοπικών και των κυβερνητικών αρχών «…ο Αγροτικός Τομέας που αποτελούσε πυλώνα της Κρητικής οικονομίας υπέστη τα τελευταία χρόνια συνεχή συρρίκνωση, πράγμα που τον καθιστά ουραγό στην οικονομία του τόπου. …Σκεφθείτε ότι την τελευταία δεκαετία είχαμε στην Ε.Ε αύξηση του Αγρ. Τομέα κατά 22%, ενώ στην χώρα μας είχαμε συρρίκνωση κατά 17%. Αυτό και μόνο δείχνει το τι επιφυλάσσουν στους αγρότες και στην Κρήτη στην περίπτωση που συνεχίσουν την ίδια πολιτική….»

Απαντώντας εξ΄ άλλου στις θεωρίες περί μη ύπαρξης προτάσεων από την αντιπολίτευση ο κ. Αγοραστάκης προκάλεσε οποιονδήποτε να συγκρίνει τα προγράμματα της Ρ.Σ.Κ. και των υποψηφίων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.
«Εκτός αν εννοούν θέσεις την άκριτη υπογραφή κάθε οδηγίας των κομμάτων τους, των μνημονίων και της τρόικας» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «αυτή ακριβώς η «παπαγαλία» νεοφιλελεύθερων συνταγών έριξε την Κρήτη και τη χώρα στα βράχια. Έκαναν εκθέσεις και εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων για προϊόντα που άφηναν να αργοπεθαίνουν, για δομές που στραγγαλίστηκαν ή εκποιούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Οι υπηρεσίες Γεωργίας, τα Ερευνητικά Κέντρα –αναντικατάστατα εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης- μαραζώνουν. Το προσωπικό τους αποδεκατίστηκε. Ούτε καν την δακοκτονία δεν κατάφεραν να περπατήσουν. Αυτές είναι οι «θέσεις» που έχουν;…»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΡΣΚ υπογράμμισε ότι «…πιστεύει και προτίθεται να εφαρμόσει πολιτικές για τον αγροτικό τομέα που θα στοχεύουν στην διατροφική αυτάρκεια του νησιού μας μέσα σε ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει:

Α) την βιωσιμότητα της μικρομεσαίας οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης

Β) την ανάδειξη και εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων μας

Γ) τον σεβασμό στα πρότυπα της διατροφής του τόπου, στην διατήρηση σπόρων και ποικιλιών και

Δ) την ορθολογική χρήση των υδάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας. Για όλους αυτούς τους άξονες έχουμε επεξεργαστεί δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που θέτουμε στην κρίση των πολιτών…»

Στο εύλογο ερώτημα για το ποια είναι τα εργαλεία προώθησης τέτοιων στρατηγικών επιλογών ο κ. Αγοραστάκης ήταν κατηγορηματικός: «…σε μας είναι ξεκάθαρο ότι κανένας από τους παραπάνω στόχους δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να υπάρχει συνεργατισμός σε όλα τα επίπεδα. Οι οργανώσεις των παραγωγών που σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη κρίση πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να βοηθηθούν,. Οι αδρανοποιημένες υπάρχουσες υποδομές των προβληματικών συν/κών οργανώσεων που σήμερα κινδυνεύουν να περάσουν σε ιδιώτες ή να αλλάξουν χρήση θα πρέπει να παραμείνουν στην κυριότητα των αγροτών ή έστω των διχτύων με την ενεργή μεσολάβηση των Δήμων και της Περιφέρειας. Απαιτείται ακόμα ανασυγκρότηση των περιφερειακών υπηρεσιών γεωργίας, ώστε ν’ αναλάβουν την ευθύνη των γεωργικών συμβούλων των αγροτών, όπως και ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης (Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας, ΕΘΙΑΓΕ, ΜΑΙΧ, ΙΤΕ). Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την προώθηση των προγραμμάτων της Βιολογικής Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, καθώς και της Ολοκληρωμένης διαχείρισης και την απαγόρευση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών στην Κρήτη».

Κλείνοντας ο κ. Αγοραστάκης τόνισε πως «…γνωρίζουμε καλά πως κάποια μέτρα αγροτικής πολιτικής ξεπερνούν τις δυνατότητες της Περιφέρειας και πάνε στην κεντρική εξουσία. Όμως αυτό ας γίνει κριτήριο για την ψήφο των αγροτών: Αν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση ας κάνουν την ψήφο τους μήνυμα καταδίκης των μνημονιακών και απαίτησης για ριζική στροφή στα πράγματα του τόπου.»

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top