0



Ανοιχτή πληγή για την εθνική οικονομία και βασική αιτία για την αδυναμία περιορισμού του κόστους παραγωγής ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των τροφίμων αποτελεί η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).




Απαντώντας στα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat και σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των τροφίμων και (μη αλκοολούχων) ποτών στην Ελλάδα το 2013 ήταν στο 102% του μέσου κοινοτικού όρου, ο Σύνδεσμος αντιτείνει ότι οι τιμές στη χώρα μας έχουν μειωθεί. Στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Eυάγγελος Καλούσης επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν ότι η πτώση των τιμών αγγίζει το 6% καθώς και έρευνες της Nielsen η οποία, συνυπολογίζοντας και τις προσφορές, εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες, ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 8%-10%.




Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες –αν όχι τη βασικότερη- που οι ανεβάζει το κόστος παραγωγής αφού οδηγεί στην έλλειψη εγχώριων πρώτων υλών. Ως παράδειγμα στελέχη του Συνδέσμου ανέφερεαν ότι η Ελλάδα εισάγει σιτάρι από Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία, ενώ δεν παράγει πλέον ούτε ζάχαρη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου.




Ο Σύνδεσμος, μάλιστα, εκτιμά ότι η αποψίλωση του αγροτικού τομέα, αποτελεί μείζον πρόβλημα όχι μόνο για τις τιμές αλλά για την οικονομία εν γένει.




Άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις τιμές είναι το υψηλό κόστος χρήματος, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, το κόστος ενέργειας, τα ακριβά logistics, καθώς και




Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, ο κ. Καλούσης η τόνισε ότι οι εταιρείες του κλάδου διεξάγουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης για να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές και προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει διαρκής αποκλιμάκωση. «Οι τιμές στα τρόφιμα μειώνονται συνεχώς με τις προσφορές και θα συνεχίσουν να μειώνονται» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.




Επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου ο κλάδος να λειτουργεί σε ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, η επιχειρηματικότητα να συνεχιστεί και η ελληνική οικονομία να βγει ταχύτερα από την κρίση.




Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε τη βιομηχανία τροφίμων επιβαρύνουν 28 φόροι υπέρ τρίτων, πολλοί εκ των οποίων αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο και το ύψος των οποίων πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί δεδομένης τα επιβάρυνσης που δημιουργούν στο κόστος των επιχειρήσεων.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top