0

Πιλοτικά από την Κρήτη θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε ιατρικό συνέδριο.  



Πιλοτικά από την Κρήτη θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε ιατρικό συνέδριο.
Ο κ. Κουρουμπλής είπε πως το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι πολιτικό και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε δύο μήνες από σήμερα, περίπου τον Ιούλιο. Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε πως θα ξεκινήσει σε τρεις περιοχές της χώρας. Οι δύο θα είναι οι μεγαλύτερες πόλεις, δηλαδή, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η τρίτη περιοχή θα είναι η Κρήτη. Ο υπουργός, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προσθέτοντας ότι «σύστημα Υγείας που θέλει να λέγεται σύστημα, χωρίς πρωτοβάθμια δεν μπορεί να υπάρξει».
Η ανακοίνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κρήτη και ειδικά για το Λασίθι, όπου το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα με μεγάλες και σημαντικές διαστάσεις. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι απουσιάζουν πλήρως οι αυτοτελείς δομές της πρωτοβάθμιας υγείας από το νομό αφού δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον Άγιο Νικόλαο εξαιτίας της απουσίας του πολυιατρείου του ΙΚΑ ενώ παράλληλα, υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα του πολυιατρείου στο Μακρύ Γιαλό, του Κέντρου Υγείας στο Τζερμιάδων και της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας όπου λειτουργούν κέντρα υγείας.
Με τα δεδομένα αυτά, η αναγγελία του Υπουργού Υγείας για πιλοτική εφαρμογή του συστήματος στην Κρήτη, συνεπάγεται πως πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για τα παραπάνω προβλήματα του Λασιθίου που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να φανεί και η αξία της πιλοτικής εφαρμογής. Επιπλέον, το σύστημα αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ και στην επαρκή στελέχωσή του, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει σε μια τέτοια προσπάθεια, αφού χωρίς το ΕΚΑΒ το συνολικό σύστημα αναβάθμισης δεν θα μπορεί να αποδώσει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ




Πιλοτικά από την Κρήτη νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top