0
Τη “σκυτάλη” από τους Αγγλους και Γερμανούς, που κατά τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε αγορές κατοικιών στα Χανιά, φαίνεται πως παίρνουν Κινέζοι και Ρώσοι επενδυτές.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους μεσιτικών γραφείων, που μίλησαν στα “Χανιώτικα νέα”, “τροχοπέδη” αποτελεί το νομικό πλαίσιο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχει αλλάξει από 1/1/2014, αλλά ακόμα δεν έχει επεξηγηθεί.

Για έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από Κινέζους επενδυτές έκανε λόγο ο μεσίτης κ. Μελάκης από το γραφείο ανάπτυξης ακινήτων “Δανός – Μελάκης”. Ωστόσο, όπως ανέφερε, συμβολαιογραφικές “πράξεις” δεν γίνονται μέχρι στιγμής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν Κινέζοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για μεμονωμένες παραθαλάσσιες κατοικίες με ιδιωτικότητα στον Νομό Χανίων. Οπως ανέφερε ο κ. Μελάκης,  πριν από έναν μήνα ομάδα Κινέζων επιχειρηματιών που αποτελούνταν από δεκαοκτώ επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στο Πεκίνο, επισκέφθηκε το συγκεκριμένο γραφείο στα Χανιά και ζήτησε μεμονωμένα ακίνητα, παραθαλάσσια στον Νομό. Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία να ξεπεραστεί ο “σκόπελος” με τις μεταβιβάσεις το τελευταίο δίμηνο στην κτηματαγορά.

Πάντως το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από Κινέζους επενδυτές για αγορά κατοικίας στα Χανιά επιβεβαίωσε η γενική διευθύντρια Ελλάδος του Ομίλου εταιρειών Leptos κα Ρενάτα Δασκαλάκη, η οποία, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ανέφερε ότι «έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός πωλήσεων στον Πύργο Ψηλονέρου στο Μάλεμε.
Μάλιστα έχουν εκδοθεί ήδη από την Αντιπεριφέρεια Χανίων αρκετές άδειες παραμονής βάσει του καινούργιου επενδυτικού νόμου που δίνει άδεια παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 και το ενδιαφέρον με επισκέψεις των Κινέζων ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδυτών από τις συγκεκριμένες αγορές καταβάλλουν τα περισσότερα κτηματομεσιτικά γραφεία στα Χανιά.  Οπως ανέφερε ο ιδρυτής – διευθυντής της εταιρείας Contract κ. Νίκος Μαντωνανάκης «ως γραφείο καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες για την προσέλκυση των συγκεκριμένων αγορών π.χ. “μπήκαμε” σε ένα κινέζικο ηλεκτρονικό site, αλλά και σε μια έκθεση στη Ρωσία, ενώ συνεργαζόμαστε και με δύο ρωσικά μεσιτικά γραφεία. Προσπαθούμε, αλλά ακόμη δεν τους έχουμε εντοπίσει (τους επενδυτές)».

Για μικρή ζήτηση ακινήτων στα Χανιά από ξένες αγορές όπως η Ρωσία και Κίνα έκανε λόγο ο ιδιοκτήτης της Κτηματεμπορικής Κρήτης Γιάννης Κριαράς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεσιτικές αμοιβές που μας ζητάνε ως προμήθεια οι Κινέζοι μεσίτες είναι εξωφρενικές, δηλαδή 20% – 25%. Διαφορετικά αν δεν συμφωνούμε, θα πάνε τους πελάτες τους στην Ισπανία, όπως μας λένε».
Οπως επεσήμανε ο κ. Κριαράς, όλα ξεκίνησαν τον τελευταίο χρόνο, όταν υπογράφηκε ο νόμος για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι προχωρούν σε αγορές ακινήτων άνω των 250.000 και μπορούν έτσι να αποκτήσουν βίζα.  Ωστόσο, τόνισε ότι, αν και εκδηλώνεται ενδιαφέρον, «οι αγορές που έχουν γίνει σε όλη την Κρήτη είναι λίγες, εάν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος».

Οσον αφορά τον νόμο για τις μεταβιβάσεις και την υπεραξία που υποχρεούται να καταβάλει ο πωλητής, κάτι που ισχύει από 1/1/2014, ο κ. Κριαράς επεσήμανε πως έχει ως αποτέλεσμα «πολλές μεσιτικές εταιρείες και γραφεία να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα περιμένουμε την επεξήγηση του νόμου. Ακόμη και οι 2 – 3 πελάτες που θέλανε να αγοράσουν επειδή περιμένανε την επεξήγηση του νόμου, φύγανε και αυτοί…».

Από την πλευρά της η μεσίτρια κα Λουκία Καλλιγιάννη επεσήμανε πως, αν και αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον από μεσιτικά γραφεία της Αθήνας για αγορές ακινήτων από Κινέζους ή Ρώσους επενδυτές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση.


 haniotika-nea.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top