0

Ένα γλαστράκι βασιλικού στο παράθυρο…


Μικρά παιδιά που κάνουν μάθημα σε ένα σχολείο του 1910. Ένα κορίτσι που μαθαίνει κοπανέλι δίπλα σε γυναίκες που κρατούν την παράδοση στα χέρια τους και την παραδίδουν με αγάπη στην επόμενη γενιά.


Αυτές είναι μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξαν στην Κρήτη, 19 φωτογράφοι που ήρθαν από την Αμερική στο νησί, ανάμεσα τους και ο γνωστός φωτογράφος Harvey Stein, στα πλαίσια ενός φωτογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε στη χώρα μας η Ελληνίδα φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη, με σκοπό να αλλάξουν την εικόνα που έχει ο κόσμος για την Ελλάδα.


Η  Μαργαρίτα, έζησε για περίπου 10 χρόνια στην Αμερική, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα το 2013. Στην Αμερική, γνώρισε  και συνεργάστηκε με πολλούς  φωτογράφους,  όπως με τον Harvey Stein, με τον οποίο οργανώνουν φωτογραφικά ταξίδια ανά τον κόσμο.


Το ταξίδι όμως στην Ελλάδα δεν προέκυψε τυχαία, όπως μας εξήγησε η Μαργαρίτα


Από τότε που επέστρεψα στην Ελλάδα ήθελα πάρα πολύ να οργανώσω το ταξίδι εδώ και για δικούς μου προσωπικούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή ζώντας στην Ελλάδα της κρίσης, έχω βιώσει όλη αυτήν την αρνητική ενέργεια και τα αρνητικά σχόλια που λέγονται για την χώρα μας και ήθελα να χρησιμοποιήσω την φωτογραφία, την τέχνη αυτή για να δώσω μια εικόνα παραέξω η οποία είναι λίγο πιο αληθινή από αυτή που βγαίνει από τα ΜΜΕ.


Αν η φωτογραφία λοιπόν, όπως έχει ειπωθεί  «λειτουργεί ως τέχνη όταν αφηγείται μια ιστορία», αυτή είναι η ιστορία που θέλουν να αφηγηθούν για εμάς, οι φωτογράφοι από την Αμερική.


«Είναι η αυθεντική καθημερινότητα, η αληθινή ζωή των Ελλήνων του σήμερα» μας εξηγεί η κ. Μαυρομιχάλη, αυτή που θα συναντήσει κανείς, όχι όταν έρθει ως τουρίστας, αλλά που θα ανακαλύψει μακριά από τα συχνά «στημένα» όπως λέει τουριστικά τοπία.


Η ομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα, την Κρήτη (και συγκεκριμένα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, τις Βρύσες, τους Αρμένους, το Γαβαλοχώρι και την Αργυρούπολη), ενώ το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στην Σαντορίνη.


Πηγή


ΠΗΓΗ-tro-ma-ktiko.blogspot.gr



Τι κάνουν φωτογράφοι από την Αμερική στην Κρήτη;

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top